Eines i serveis per fer front a l’emergència climàtica, desenvolupats en el marc d’un projecte coordinat per la UPC, es presenten a Europa

Les eines i serveis de prevenció i gestió de riscos derivats de fenòmens meteorològics extrems d'ANYWHERE ja estan disponibles a Europa. Creats en el marc d'un projecte europeu coordinat pel Centre de Recerca en Hidrometeorologia Aplicada (CRAHI) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), han estat provats a set llocs pilots, entre els quals es troba Catalunya. Els desenvolupaments es presentaran els dies 29 i 30 d'octubre a Brussel·les davant de 200 experts i responsables de protecció civil europeus.

[foto]

Tres anys i mig després del seu inici l’any 2016, el projecte ANYWHERE (EnhANcing emergencY management and response to extreme WeatHER and climate Events) ha assolit els objectius científics i tècnics plantejats. Els resultats seran coneguts, per part d’autoritats operatives de gestió d’emergències i representants d’institucions i centres de recerca, així com d’empreses tecnològiques, a la Conferència Final del projecte, que tindrà lloc els dies 29 i 30 d’octubre a l’SQUARE Brussels Convention Centre (Glass Entrance Mont des Arts/Kunstberg de Brussel·les, Bèlgica). S’hi presentaran els resultats de les eines i serveis per preveure i gestionar millor els riscos derivats de fenòmens meteorològics extrems, desenvolupats en el marc del projecte i validats operacionalment a set llocs pilot climàticament diversos d’arreu d’Europa.

Durant l’esdeveniment s’habilitarà un àrea d’exposició amb demostracions en temps real de les innovacions i solucions tecnològiques d’ANYWHERE, i una zona de pòsters per mostrar detalls dels desenvolupaments i estudis científics vinculats al projecte. Inauguraran la Conferència, el dia 30 d’octubre, a les 8.30 hores, Álvaro de la Peña, sots-director de Protección Civil y Emergencias (DGPCE) d’Espanya; Angelo Marino, cap d’unitat de l’Agència Executiva de Recerca (REA) de la Comissió Europea; Peter Billing, cap d’unitat de la Direcció General de Protecció Civil Europea i Operacions d’Ajuda Humanitària (DG-ECHO); Philippe Quevauviller, de la Direcció General d’Interior de la Comissió Europea (DG-HOME), i Daniel Sempere-Torres, director del CRAHI de la UPC. L’esdeveniment també inclourà una sessió pràctica perquè els assistents puguin conèixer de primera mà les eines tecnològiques disponibles.

Demostracions dels llocs pilot en temps real
En el marc del projecte s’ha desenvolupat una plataforma multirisc de detecció primerenca d’àmbit europeu per anticipar-se als riscos derivats de fenòmens d’origen meteorològic abans que es produeixin. L’eina és capaç de simular més d’un risc simultàniament (com ara tempestes de pluja o neu, inundacions, sequeres, onades de calor, vents forts o focs forestals, entre d’altres) i de traduir la predicció meteorològica en impactes quantitatius i mesurables, parant especial atenció en l’afectació en les persones (focalitzant-se en zones habitades) i les infraestructures crítiques (carreteres, hospitals, col·legis, determinades indústries).

La plataforma s’ha adaptat localment als requisits i necessitats específiques dels centres de comandament de Protecció Civil i Emergències de set llocs pilot climàticament diversos d’arreu d’Europa. Actualment es troba en funcionament a regions específiques: Catalunya (Espanya), Gènova / Regió de Liguria (Itàlia-França), South Savo (Finlàndia), Cantó de Berna als Alps (Suïssa), Regió de Rogaland (Noruega) i Còrsega (França); addicionalment, s’ha desenvolupat un nou prototip que amplia l’abast per cobrir per primer cop tot un país, en aquest cas Espanya, que també es presentarà a Brusel·les.

Els prototips s’han millorat seguint les propostes dels organismes de protecció civil i validat operacionalment, evidenciant que són una eina tecnològica eficient capaç de donar suport a la decisió als centres de gestió d’emergències.

En la Conferència es mostraran casos d’èxit d’us de les plataformes, com ara la gestió de les pluges torrencials que van assotar la Comunitat Valenciana i el sud-est de la península ibèrica el setembre de 2019.

Cap a una societat més resilient
En el marc del projecte també s’han desenvolupat eines específiques per augmentar l’autoprotecció i resiliència de la ciutadania davant dels riscos derivats de fenòmens meteorològics extrems que pugin afectar l’activitat de determinats col·lectius o sectors empresarials.

En concret, un sistema d’alerta primerenca per a càmpings situats en zones inundables desplegat a 14 negocis situats al delta de la Tordera (Catalunya); una aplicació per millorar els protocols de comunicació entre Protecció Civil, famílies i equips de direcció d’escoles situades ens zones inundables a la ciutat de Gènova; una eina per preveure l’estat d’afectació de les carreteres en cas de nevades que permet planificar d’avançada les rutes dels camions d’empreses de logística a Catalunya, i una eina que preveu l’impacte de tempestes que poden afectar les xarxes elèctriques i provocar talls de subministrament a la regió de South Savo (Finlàndia).

Aquestes eines d’autoprotecció s’estan utilitzant diàriament en condicions de prova als indrets esmentats, i durant l’esdeveniment s’explicaran les conclusions obtingudes després d’un any d’ús.

Es preveu que la Conferència Final esdevingui una acció crucial per demostrar la capacitat d’ANYWHERE per transferir al mercat eines i serveis innovadors que possibiliten un canvi de paradigma (de reactiu a proactiu) en la gestió de les emergències derivades de fenòmens meteorològics extrems.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...